Fond VUAN* VAN* (mil.) Nr. inv.
ZA 9.9669 4.56 32
ZM 11.2307 1.55 31
ZO 11.7566 2.07 30
* RON

Curs valutar 14.08.2018 - 15.08.2018
EUR 4.6590 4.6590
USD 4.0854 4.0854
GBP 5.2228 5.2228

Contact

Tel: +4021 539 66 10

Fax: +4021 539 66 12

Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor si Finantarii Terorismului


Sanctiuni internationale


Stiri » Noutati externe » CE dezbate viitorul pensiilor din Uniunea Europeana - 07.07.2010

« inapoi

Imbatranirea populatiei in toate statele membre a pus la grea incercare sistemele de pensii, iar criza economica si financiara nu a facut decat sa creasca aceasta presiune. In acest sens, Comisia Europeana a lansat, miercuri, o dezbatere publica la nivel european privind modul in care UE poate asigura pensii adecvate, viabile si sigure si in care poate sprijini cel mai bine eforturile la nivel national.
Documentul consultativ, o carte verde, ridica o serie de intrebari, invitand toate partile interesate sa contribuie cu puncte de vedere, opinii si idei cu privire la abordarea problemei pensiilor - una dintre cele mai grele cu care se confrunta Europa si cea mai mare parte a lumii astazi - si cu privire la modul in care UE poate contribui la gasirea de solutii.

In prezentarea documentului de consultare si cu sprijinul deplin al comisarilor Olli Rehn (afaceri economice si monetare) si Michel Barnier (piata interna si servicii), László Andor, comisar UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.

„Numarul persoanelor iesite la pensie in Europa in comparatie cu cele care le finanteaza pensiile este prevazut sa se dubleze pana in 2060 - situatia actuala pur si simplu nu este viabila. Pentru a raspunde acestei provocari, echilibrul intre perioada de timp petrecuta in activitate si cea de pensie trebuie sa fie examinat cu atentie", a declarat comisarul László Andor.

„Avem de ales intre pensionari mai saraci, contributii mai mari pentru pensie sau mai multi oameni care lucreaza mai mult si mai mult timp. Unul dintre marile succese ale modelului social european este asigurarea ca batranetea nu este sinonima cu saracia. Aceasta este o promisiune pe care trebuie sa continuam sa o respectam si dialogul pe care il lansam astazi ar trebui sa ajute statele membre sa ia deciziile corecte pentru a se asigura ca sistemele de pensii sunt adecvate scopului pentru care sunt destinate", a adaugat acesta.

Cartea verde trece in revista cadrul european de pensii intr-o maniera holistica si integrata, bazandu-se pe sinergiile dintre politica economica si cea sociala si pe reglementarea pietei financiare, ceea ce explica de ce cuprinde atat de multe subiecte diferite, cum ar fi: perioade mai indelungate de activitate, piata interna pentru pensii, mobilitatea pensiilor pe teritoriul UE, goluri in legislatia UE, viitorul regim de solventa pentru fondurile de pensii, riscul insolventei angajatorului, adoptarea informata de decizii si guvernanta la nivelul UE.

In mod special, cartea verde are drept obiectiv abordarea urmatoarelor aspecte:
- asigurarea unor venituri adecvate la pensie si asigurarea ca sistemele de pensie sunt viabile pe termen lung
- atingerea echilibrului corect intre munca si pensie si facilitarea unei vieti active mai indelungate
- inlaturarea obstacolelor in calea persoanelor care muncesc in diferite tari UE si in calea pietei interne pentru produse de pensie
- in urma crizei economice recente, realizarea unor pensii mai sigure atat in prezent, cat si pe termen lung
- asigurarea unei mai mari transparente a pensiilor, pentru ca persoanele sa poata lua decizii informate in legatura cu propriul venit la pensie

Consultarea reprezinta o initiativa comuna a comisarilor Andor, Barnier (piata interna si servicii) si Rehn (afaceri economice si monetare) si cuprinde politici sociale si economice, precum si reglementarea pietei financiare. Nu se fac propuneri politice specifice, dar se solicita puncte de vedere in legatura cu posibile actiuni viitoare la nivel european.

Perioada de consultare va dura patru luni, urmand a se incheia la 15 noiembrie 2010, timp in care oricine este interesat de subiect isi poate exprima punctul de vedere prin intermediul unui site internet prevazut in acest scop

Comisia Europeana va analiza apoi toate raspunsurile si va lua in considerare cel mai bun curs pentru actiuni viitoare de abordare a acestor aspecte la nivel UE.

Asigurarea unui venit la pensie adecvat si posibil de sustinut pentru cetatenii UE acum si pe viitor, reprezinta o prioritate pentru UE. Realizarea acestor obiective intr-o Europa care imbatraneste reprezinta o provocare majora. Cele mai multe tari din UE au incercat sa se pregateasca pentru aceasta prin reformarea propriilor sisteme de pensii.

In 2008 raportul dintre persoanele de varsta activa (15-64 de ani) si cetatenii UE in varsta de 65 de ani si peste era de patru la unu. Pana in 2060, acest raport va scadea la doi la unu. Criza financiara si economica recenta a agravat si a amplificat impactul acestor tendinte demografice. Regresele inregistrate in cresterea economica, in bugetele publice, in stabilitatea financiara si in ocuparea fortei de munca au urgentat necesitatea de ajustare a practicilor de pensionare si modul in care persoanele acumuleaza drepturile la pensie. Criza a revelat o necesitate sporita de imbunatatire a eficientei si sigurantei sistemelor de pensii.

Un sondaj Eurobarometru recent a constatat ca 73 % dintre cetatenii UE fie anticipeaza explicit prestatii de pensie reduse fie cred ca vor trebui sa isi amane iesirea la pensie sau sa economiseasca mai multi bani pentru batranete (a se vedea IP/10/773). In acelasi timp, 54 % sunt ingrijorati ca venitul lor la batranete va fi insuficient pentru a duce o viata decenta, de aceasta parere fiind cei mai multi dintre respondentii din 17 dintre cele 27 de tari membre ale UE.

 

Sursa: avocat.net